divendres, 24 de març del 2017

Mercat Romà d'Ilerda



L’associació de comerciants de Democràcia i Remolins ha organitzat per aquest cap de setmana un mercat amb parades als dos carrers que inclou una fira d’artesania i activitats infantils, tot plegat ambientat en l’època romana. Es tracta del Mercat Romà d’Ilerda, l’objectiu és dinamitzar aquesta zona de l’Eix més propera a l’estació de Renfe, destacant les restes de les antigues termes romanes de Remolins, on s’ha instal·lat un mural que les recrea a la tanca del solar.
Així, aquest dissabte al matí hi haurà demostracions de pentinats recollits d’estil romà i de centres florals i, a la tarda, una desfilada dels Armats dels Dolors. Diumenge, al llarg de tot el matí hi haurà representacions teatrals a càrrec de l’agrupació Toar i alumnes de segon de Batxillerat del Gili, a més d’una batukada a les 12.00 hores, i a la tarda, noves demostracions de pentinats i centres florals. Així mateix, el públic podrà disfrutar els dos dies de la demostració del treball tradicional d’un ferrer.
Les termes públiques de la ciutat romana d’Ilerda des de l’any 1992 estan gestionades per la Secció Municipal d’Arqueologia que finança les obres, s’encarrega de l’emmagatzematge dels béns mobles i del registre d’excavació, i assumeix la publicació de resultats i divulgació del patrimoni històric. Bona part de la intensa activitat arqueològica feta en els darrers anys està directament relacionada amb la construcció de nous edificis, especialment en el barri històric de la ciutat. En algunes, aquest resultat ha condicionat el projecte original i creat nous espais d’ús públic on visualitzar les restes descobertes; en d’altres, ha fet que es conservessin i es protegissin per a un futur les estructures més significatives sota les noves edificacions, i, finalment, hi ha excavacions on, un cop exhaurits els nivells antròpics, s’ha fet el projecte original. Cal dir que el descobriment de les termes es produí de forma simultània en dues excavacions de l’antic barri de Magdalena. La proximitat i la superfície investigada (2.200 metres quadrats) de les dues ha permès reconstruir la planta total del complex, part de l’urbanisme adjacent i els canvis que la construcció d’aquest provocà. Al carrer Remolins, sobre una superfície excavada de 950 metres quadrats, hem descobert tot el cos de bany de les termes i part d’una piscina –natatio– pertanyent a la palestra. A l’oest d’aquest solar, i dins els límits de l’excavació del carrer. L’aparició d’estructures a l’excavació veïna i noves dades urbanístiques ha canviat o, millor dit, enriquit substancialment aquells resultats presentats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada